Sagnet om Corgien
Alvenes hunder
....Det var en gang for lenge, lenge siden, den gang livet i Wales besto av hardt arbeid på de små fjellgårdene. Alle hadde sine oppgaver, og familiens barn tok hver dag kuene til Kongens bedre og friskere beiteland .

En dag fant de to vakre valper som lignet små revunger og de tok selvfølgelig valpene med seg hjem om kvelden.

Da fikk de høre at valpene var en gave fra alvene - de brukte de små hundene som ride- og trekkdyr. Valpene vokste opp og fulgte barna overalt. De gjorde arbeidet lettere for alle - de gjetet kuene, de jaktet rotter og mus og varslet når fremmede ankom.

Dessuten brakte de smil og latter til oss mennesker - for hvem er det som ikke bare må gi seg helt over når de ser livsgleden hos en Corgi som løper rundt i ring - bare for det at den har lyst til det. - Men når natten faller på - ja, da kommer alvene tilbake og Corgiene får atter en gang æren av å bære alvedronningen og følget hennes.

Tror du oss ikke sier du? Kikk nøye etter neste gang du ser en Corgi - den dag i dag kan man se merket etter alvesadelen på hver eneste en.

Navnet Corgi er akkurat like vanskelig å stedfeste som opprinnelsen. Noen kombinerer det Walisiske ordet "cor" som betyr "å vokte over" med "ci", ordet for hund. Andre mener at Corgi var det keltiske ordet for hund - og at normannerne kalte hver eneste lokal hund for "cur" eller bastard.

Så tilbake til legenden - meningen av "cor" kan også bety "dverg" og kombinert med "ci" (hund) skulle vi få en betydning som dvergenes hund - eller dverg hund. I mange år var navnet for begge rasene "Ci-llathed" - en yard lang hund (Walisisk yard for all del) eller "Ci Sodli" - en hund som under gjeting napper kuene i hasene. I det sydlige Wales kaller de små røverunger for "Corgi" - og ettersom Cogien vår er en liten skøyer og full av fantestreker - kan man jo lure på hvem som er oppkalt etter hvem.


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.08 | 21:58

Hej!
Har ni valpar till salgs nu?

...
06.06 | 21:28

Heisann har dere noe valper tilgjengelig nå?

...
17.04 | 10:34

Hei Gustav, har valper nå, og ledige gutter.

...
17.04 | 10:33

Send mail til hildemathisen@yahoo.no om du lurer på noe, er begrenset hvor mye jeg får skrive her. For tiden har jeg ingen som skal på fôr. Men har valper.

...
Du liker denne siden